Opakowania: Branża spożywcza
Filtruj produkty:
BUTELKA Wi 250 ml, fi 38
NAKRĘTKA FI 28 BEZPIECZNA
BUTELKA Wi 500 ml, fi 38
Nakrętka fi 50
BUTELKA 0.25l WIELOWARSTWOWA: F-HDPE lub COEX
BUTELKA 0.5l WIELOWARSTWOWA: F-HDPE lub COEX
BUTELKA 1l WIELOWARSTWOWA: F-HDPE lub COEX
Nakrętka fi 63
Kanister 5l WIELOWARSTWOWY: F-HDPE lub COEX
Kanister 10l WIELOWARSTWOWY: F-HDPE lub COEX
Kanister 20l WIELOWARSTWOWY: F-HDPE lub COEX
Branża spożywcza pod względem opakowań jest bardzo wymagająca. Opakowania mające kontakt z żywnością muszą być produkowane z precyzyjnie wyselekcjonowanych materiałów. Nie każde opakowanie plastikowe spełnia normy branży spożywczej i przetwórczej, ponieważ nie każdy z surowców został dopuszczony do kontaktu z żywnością. Dodatkowym wyzwaniem dla producentów opakowań dla branży spożywczej jest różnorodność wyrobów i sposobów ich zabezpieczenia. Opakowania mają na celu ochronę wyrobów przed utratą świeżości, zanieczyszczeniem, zmianą właściwości fizycznych.
Zastanawiając się jakiego rodzaju opakowania branża spożywcza wykorzystuje, warto wziąć pod uwagę różnice w sposobie pakowania, transportowania i przechowywania półproduktów i składników oraz wyrobów gotowych. Te ostatnie na ogół są oferowane w kolorowych, atrakcyjnych wizualnie opakowaniach, których rolą jest zwrócenie uwagi potencjalnego odbiorcy. Półprodukty dla branży spożywczej, w tym surowce dla gastronomii oferowane są natomiast w dużych opakowaniach zbiorczych, których podstawowym zadaniem jest zapewnienie jak najlepszych warunków do przechowywania danego rodzaju żywności. Takie warunki zapewniają m.in. opakowania barierowe wielowarstwowe.
Opakowania wielowarstwowe w branży spożywczej
Opakowania wielowarstwowe powstają poprzez nakładanie na siebie kolejnych warstw surowców o określonych właściwościach. Dzięki temu mogą zapewnić skuteczną ochronę przed szeregiem czynników, takich jak promieniowanie UV, zmiany temperatury, wilgoć, uszkodzenia mechaniczne. Jednocześnie w przypadku branży spożywczej bardzo ważne jest to, aby opakowania były wykonane z surowców dopuszczonych do kontaktu z żywnością. To surowce, które pod względem chemicznym pozostają obojętne dla przechowywanej i transportowanej żywności i nie wchodzą z nią w reakcję. W przeciwnym razie, opakowanie mogłoby doprowadzić do sytuacji, w której jego zawartość uległaby zatruciu i stała się niebezpieczna dla potencjalnych konsumentów